Werking infraroodcabine

Wat doet infraroodlicht?
Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum. Onder infraroodlicht verstaan we de golflengten en frequenties die op onze huid als warmte ervaren worden. Een infrarode straling is voor het menselijk oog niet waarneembaar.

Infraroodlicht dringt diep in de huid door waardoor het lichaam wordt opgewarmd. Door de warmte stijgt de lichaamstemperatuur, evenals de hartslag en de bloedsomloop. Dit stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit is de basis van de werking van infraroodlicht. Verschillende lichamelijke klachten kunnen hiermee verlicht of zelfs verholpen worden.

Door de versnelde afvoer van afvalstoffen verdwijnen opgehoopte zuren snel en wordt spierpijn sterk verminderd. Niet alleen worden afvalstoffen sneller afgevoerd ook voedings- en bouwstoffen worden sneller aangevoerd. Hierdoor kan het lichaam ook sneller herstellen van een grote inspanning of een aandoening. De versnelde stofwisseling zorgt er tevens voor dat spieren beter doorbloed zijn en dit maakt ze weer langer en soepeler.

Spier- en gewrichtsaandoeningen zijn veel voorkomende klachten. Er zijn veel verschillende soorten gewrichtsaandoeningen en de pijn heeft verschillende oorzaken. De warmte van de infraroodstraling dringt diep door in de huid en stimuleert de bloedsomloop. Doordat de spierspanning afneemt en de ledematen minder stijf zijn neemt ook de gewrichtspijn af. Het wordt veel gebruikt om de pijn te verlichten bij reuma.

De warmte in het lichaam heeft niet alleen een goede werking op de spieren. Giftige stoffen uit de omgeving worden sneller het lichaam uitgewerkt. Deze grondige reiniging heeft een positieve invloed op spieren en gewrichten, maar ook op de huid. Deze zuiverende werking vermindert huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Doordat er veel warmte wordt opgewekt in het lichaam ontstaat er een soort koortsreactie. De afvalstoffen en ziektekiemen worden zo snel mogelijk het lichaam uitgewerkt. De gehele weerstand, de afweer tegen virussen en bacteriën wordt hierdoor versterkt.

Wat gebeurt er in een infraroodsauna?
In een infraroodsauna worden infraroodstralen door elektrische stralers opgewekt. Deze zijn zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in de sauna worden gericht. De infraroodstralen zijn identiek aan de infraroodstralen die door de zon worden uitgezonden, maar ze hebben de juiste golflengte voor een optimale inwerking op het menselijk lichaam.
Door de dubbele wanden van de infraroodsauna kunnen we ook de omgevingstemperatuur laten stijgen naar 40°C tot 60°C. Hierdoor kunnen we een dubbel effect verkrijgen; namelijk de indringing van de infraroodstralen in ons lichaam en een aangename omgevingstemperatuur die ons lichaam nog meer aanzet tot transpireren.
Ook mensen die niet houden van een warme omgevingstemperatuur kunnen genieten van de effecten van de infrarood sauna door bijvoorbeeld de deur te openen. Op deze manier gebruikt men niet de omgevingstemperatuur maar alleen de indringende warmte van de infraroodstralers.

Het verschil tussen een infraroodcabine en een traditionele sauna?
Door de Finnen is het traditionele sauna gebruik populair geworden. Het is een middel voor reiniging van lichaam, geest en ziel volgens hun oude religie. Dit werd eigenlijk uit het huidige Tibet meegebracht naar Finland ergens in de periode van 5000 tot 3000 v. Chr. Een traditionele sauna werkt met indirecte warmte omzetting: door warme luchtcirculatie en meestal door rechtstreekse inwerking van deze warme lucht op de huid. Voor de verwarming van de lucht in een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte gebruikt. De overige 80% worden rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De infrarood stralen kunnen tot een diepte van vier mm in het lichaam doordringen. Daardoor kan een infraroodcabine zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen. Omdat het grootste deel van de energie hiervoor gebruikt wordt en niet voor het verwarmen van de lucht. Dit grote verschil toont de voordelen van een infraroodcabine aan tegenover een traditionele sauna.

De infrarood energie van een infraroodcabine kan het transpiratievolume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl een infraroodsauna met beduidend lagere temperaturen werkt. Dat is ongeveer 50°C tegenover 90°C tot I00°C. Het is een stuk aangenamer om lucht in te ademen van 40° tot 50°C, dan lucht tot 100°C. Ook kan altijd de deur open worden gezet als de temperatuur te hoog wordt. Het gebruik van een infraroodcabine wordt vaak als positiever ervaren dan het gebruik van een traditionele sauna.

Een infraroodsauna heeft een opwarmtijd van slechts 5 tot 10 minuten terwijl de gewone sauna een uur nodig heeft om op te warmen. Een infraroodcabine is veel interessanter en voordeliger vooral als privégebruik. Bij cyclus van 30 minuten, inclusief een opwarmtijd van I0 minuten, zijn de kosten aan elektriciteit ongeveer 15 cent. Dagelijks gebruik kost per maand dan ook slechts rond de € 5,-. Een gewone sauna daarentegen verbruikt meer energie. Daarnaast bespaart u niet alleen op uw portemonnee maar ook op de belasting van het milieu door minder energieverbruik.

Lees meer