Hydrotherapie

Hydro betekent water, dus hydrotherapie is een therapie die in water wordt uitgevoerd.

Bij hydrotherapie wordt gebruik gemaakt van de gewichtsloosheid van het menselijk lichaam in water, de warmte van het water en een massage. In een spa bubbelbad komen alle genoemde factoren samen.

Een jacuzzi is daarom uitermate geschikt voor patiënten met reumatische klachten, neurologische aandoeningen, spierziekten en patiënten die gebonden zijn aan een rolstoel. De aanwezige hydro-massage jets in de jacuzzi zorgen voor een fijne en diep doordringende massage met een heilzame werking op lichaam en geest.

Geschiedenis van hydrotherapie
Hydrotherapie is een eeuwenoude manier om klachten te verlichten. Al in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd hydrotherapie toegepast. Het was algemeen bekend dat warmwaterbaden een positief effect op de gezondheid konden hebben. De eerste bekende hydrotherapeut was Vincent Priessnitz uit Oostenrijk. Hij begon op professionele basis in 1829, en werd er beroemd mee. Hij kreeg klanten uit allerlei landen, een zeer verdienstelijke prestatie in die tijd.

Werking van hydrotherapie
De heilzame werking van hydrotherapie komt door het toepassen van verschillende watertemperaturen en waterdruk op het lichaam. De huid registreert de binnenkomende prikkels en leidt ze naar de hersenen, waar deze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop, het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn.

Wat de temperatuur betreft kan gebruik worden gemaakt van warme en koude stromen:

Warmte geeft rust, het kalmeert de spieren. Koude stromen daarentegen activeren het lichaam.

Met de druk die het water uitoefent op het lichaam kan eindeloos worden gevarieerd, afhankelijk van de klachten . In het water ervaart men een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen die klachten veroorzaken worden verlicht, en kunnen er op een relatief veilige manier oefeningen worden verricht met de spiergroep, teneinde deze losser te maken. Door te werken met waterdruk op het lichaam kan een vorm van massage worden gegeven.

Er bestaan tal van methoden waarop hydrotherapie kan worden toegepast. Bij reumatische klachten bijvoorbeeld werkt men vaak met een klein warmwaterzwembad, waarin oefeningen kunnen worden gedaan. In het geval van reuma werkt de warme temperatuur rustgevend op de gewrichten.

Maar bij hydrotherapie kunnen ook kompressen of waterbaden worden gebruikt. De methode waarop hydrotherapie het beste kan worden toegepast, is afhankelijk van de klachten die men wil behandelen.

Lees meer