Elektriciteit

Wat heeft u aan elektriciteit nodig voordat u een spa aanschaft?
Om de levering en werking van uw spa goed te laten verlopen dient u de elektriciteit voor de spa zelf te regelen. Voor de veiligheid en ter voorkoming van overbelasting op uw elektriciteitsnet dient de Jacuzzi altijd op een apart geaarde groep te worden aangesloten. Deze moet voorzien zijn van 16, 20 of 25 ampère. Op sommige momenten kan de Jacuzzi namelijk veel stroom vragen. Denk bijvoorbeeld aan de momenten van het gelijktijdig inschakelen van alle jets, de waterval, de ozonator, de airblower en de verwarming. De stroom vereisten zijn per bad verschillend.

Voor de modellen: San Marino, Marbella, Monaco, Nice en Milano is de onderstaande stroomvoorziening vereist: 

 • 1 x 230 volt met 20 ampère (1 kabel YmVK, 3 x 2,5 qmm, 1 x nul /1x fase /1 x aarde)
  (de verwarming schakelt uit als de pompen aan gaan)

of

 • 2 x 230 volt met 20 ampère (1 kabel YmVK, 5 x 2,5 qmm, 2x nul /2 x fase /1x aarde)
  (de verwarming en pompen functioneren tegelijk)

Voor de modellen: Palermo, Orlando, Washington, Tenerife, San Diego, Lima en Napoli is de onderstaande stroomvoorziening vereist: 

 • 1 x 230 volgt met 32 ampère (1 kabel YmVK, 3 x 4 qmm, 1 x nul / 1 x fase / 1 x aarde)
  (de verwarming en pompen functioneren tegelijk)

of

 • 2 x 230 volgt met 20 ampère (1 kabel YmVK, 5 x 2,5 qmm, 2 x nul / 2 x fase / 1 x aarde)
  (de verwarming schakelt uit als de pompen aan gaan)

of

 • 3 x 230 volgt met 20 ampère (1 kabel YmVK, 5 x 2,5 qmm, 1 x nul / 3 x fase / 1 x aarde)
  (de verwarming en de pompen functioneren tegelijkertijd)

In alle gevallen moet er een aparte stroomgroep worden aangelegd en de kabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de Jacuzzi komt te staan (plus 5 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te voeren). De kabel mag nooit onder de Jacuzzi uitkomen! Plaats eventueel op een afstand van tenminste 1,5 meter van de Jacuzzi een waterdichte schakelaar zodat u de stroom ter plaatse direct kunt uitschakelen.Tevens moeten de groepen over 1 aardlek aangesloten zijn.

Zelf de elektriciteit aanleggen
Voor het aanleggen van de elektra van de meterkast naar de tuin gebruikt u spatwaterdichte lasdozen, contactdozen en/of schakelaars. Deze materialen zijn voorzien van afsluitbare klepjes en een afdichting van rubber. Gebruik YmVk of YmVk-as kabel voor buiten, de YmVk kabel is voor boven de grond en de YmVk-as (de extentie ‘-as’ staat voor afscherming) is voor onder de grond. Om de kabel door de gevel te leiden boort u gat van 16 millimeter. Als extra bescherming wordt er pvc buis (elektra buis) door het gat geschoven.

Buiten op de gevel kunt u eventueel een extra lasdoos gebruiken, gemakkelijk als u later de stroom voor andere doeleinden wilt gebruiken. Voor een bovengrondse leiding kunt u gebruik maken van YmVk – of YmVk-as kabel, die u om de 40 centimeter vastzet met kabelzadels . Voor een ondergrondse leiding maakt u gebruik van YmVk-as kabel (afgeschermde kabel). De kabel heeft een gevlochten metalen mantel voor bescherming en aarding. De grondkabel (YmVk-as) wordt op een diepte van ongeveer 60 centimeter ingegraven. Het is toegestaan om “normale” YmVk kabel in de grond te stoppen mits deze gelegd is in een slagvaste PVC pijp. Bij de overgang van tuin naar gevel van schuur of woning een extra lus in de kabel opnemen, zodat tijdens het zakken enige speling in de kabel zit.

Zelf aansluiten
Mocht u de Jacuzzi zelf willen aansluiten dan voorzien wij u vooraf van alle benodigde informatie en een aansluitschema. Wees voorzichtig met stroom, neem hierbij geen enkel risico! Heeft u niet voldoende kennis van zaken, laat de elektriciteit dan installeren door een bevoegd elektricien of door onze erkende vakmensen

Handig om vooraf over na te denken
Naast de elektriciteit is het ook verstandig om van te voren te bedenken waar u de Jacuzzi wilt plaatsten. U kunt hierbij rekening houden met het uitzicht vanaf de lig- en of zitplaatsen in het bad. Hierbij is het belangrijk dat u rekening houdt met ruimte voor de cover van uw spa. Het is verstandig om hiervoor minimaal 60 centimeter vrij te houden.

Lees meer